M1: Research about Villa Savoye

villa-savoye-imaj

Villa Savoye is designed by Le Corbusier and it is the representation of his 5 principles that he think is the new architecture’s most important principles. The house is located in Poissy, France and it is designed for the Savoye family. The client had not many requirements that limit Le Corbusier so he was free to practice his vision in this house. The house is quite modern at the time of the building when it is constructed which is between 1929 and 1931 with architectural elements which resemble the last decade.

Le Corbusier reflected his belief which is “A house is a machine to live in.”

zvadsfbdgngjohk

He was fascinated with the engineer’s approach to designing machines and ships, therefore, he used materials which were not common to use in architecture such as steel and rainforest concreate. But because of this unique choice on material use, there came a lot of mishaps which resulted in the notorious reputation of the house. The moisture captured in the concrete which was built with little experience hurt the habilitation of the design. The house was abandoned most of its life and became a museum after that. The interesting thing it is that the museum was established while Le Corbusier was still alive which is a rare instance in the architecture world.

ysrdkh

Le Corbusier was very ambitious with his principles which he undoubtedly followed in some instances. He had a very high reliance on his most recognizable 5 principles. He argued that the new world order required architects to adopt some qualities of engineers who are the leaders in the new industrial age where the inventions shape people’s lives. This undeniable shift in society resulted and required a need to design these conditions. Le Corbusier noticed that the designs engineers generate had one main aim: function. Therefore, he argued that his designs should also aim to reflect and serve a function. While his beliefs help him ditch ornamentation for simplicity, some of his beliefs mislead him and lead him to make arguably nonfunctional decisions. In villa savoye, he showcases his 5 principles the most compared to his other designs. It is like an experimental condition where he followed these ideologies with little exceptions. Those five principles are as follows;

1)Stilt Structure

img_4092the-house-is-a-box-in-the-air

He thought that the house is a functional design and a human-made structure. It has domestic purposes, therefore, should be separated from natural structures. His strategy was to lift the box-like form from the ground to implement the separation between the house and in relation to the environment. He used columns to create the illusion of a house floating in the air.

2)The free designing of the ground plancsfdgfhgjhkjgeasrutiyghikolvilla-savoye-interior1

The use of columns establish and create a more limitless designing condition. Columns are made from rainforest concrete which cut down the need to use up more space to provide the same stability. Instead of using large rows of required walls he can get away with using conveniently placed columns that increase the number of possible instances.

3)The free design of the façade

scdfgnhmjvilla
By also bringing the columns inside, the façade is now free of constraints, therefore, the aimed design can be free to provide quality spacial conditions.

4)The horizontal window

maxresdefault

Also, the tired box form of the house is vanished by the implementation of the horizontal row of windows which creates a break to the design. Also these kind of windows create a continuous experience of the view from inside.

5)Roof terrace

Le Corbusier aims to add the used space by building a house there back to the nature. He makes use of the garden terrace space to also create vegetation and dynamism to the design of the stable non-living rainforest concrete.

Overactivity on the part of the reinforced concrete is prevented by the maintenance of a constant humidity on the roof concrete. The roof terrace satisfies both demands. In this way, the rainwater will flow off extremely slowly. The roof gardens will exhibit wide vegetation. Contributing to this the series of ramps, as well as a sculptural spiral staircase, connect the two floors, and are intended to provide a gradual movement between levels also adding dynamism.

Author: ersanilktan

Architecture student at TEDU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s